Contextualizar el patrimoni

Generalment, quan pensem en patrimoni pensem en el conjunt de béns materials que podem trobar al nostre entorn i que reflecteixen d’alguna manera el rastre dels actes, les creences i els valors dels nostres avantpassats.

I destaco el terme materials perquè fins no fa gaire era aquesta la clau de volta. De fet, rellegint la llei estatal de patrimoni (Ley 16-1985, de 25 de junio de Patrimonio Histórico Español) l’any 1985 es feia referència únicament a béns patrimonials com a mobles o immobles. Cap referència a patrimoni immaterial i breus pincellades de patrimoni natural.

En la literatura especialitzada podem trobar que el patrimoni és una construcció social el significat del qual, a més, és variable. Això vol dir que la decisió de què és patrimoni i què no, és una decisió externa als elements que estem considerant. A més, els valors segons els quals avui considerem un element com a patrimoni poden no ser els mateixos que fa trenta, cent o dos-cents anys o, per contra, els que considerarem en el futur.

Els elements que considerem com a patrimoni, doncs, són elements que plasmen un conjunt de valors i símbols que, ara per ara, considerem importants. Són com la punta d’un iceberg que representa el conjunt de fets, persones, altres béns dins el territori, etcètera, que van fer possible aquell bé patrimonial, ja sigui material o immaterial.

I què volem dir amb això? A Territori Obert creiem que valorar la punta de l’iceberg, aquell element identificable, com un element isolat que plasma un conjunt de fets, no té gaire sentit si no tenim en compte tot el conjunt. I aquest conjunt no és únicament material sinó que es conforma per un conjunt d’aspectes que donen sentit a un bé cultural. És a dir, comprendre un element de manera global, dins el conjunt que l’ha fet possible.

Anuncis

Quant a vangelisvillar

Llicenciat en biologia i actualment vinculant ciències naturals i patrimoni. Participo en projectes expositius, comunicació cultural i diverses accions relacionades amb la part pública de les institucions museistiques. Com a freelance coordino diversos projectes relacionats amb la posada en valor del patrimoni i en la creació de xarxes de professionals en l'àmbit cultural.
Aquesta entrada s'ha publicat en Patrimoni Cultural, Territori i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s