El territori, els seus recursos i la funció social del patrimoni cultural

Benvolguts seguidors/res,

Ens els últims temps veiem propostes de gestió dels territoris i dels seus recursos que parteixen d’una visió més global, transversal i participativa. Ja trobem institucions que treballen amb aquesta visió com a estratègia de desenvolupament local. Podeu veure el  Laboratorio del Paisaje Cultural de Andalucía, l’Institut del Territori a València o bé un exemple ben interessant com és la Xarxa SOLC a Catalunya.

Les construccions que s’aixequen al territori són produccions culturals, ja que impliquen un conjunt de necessitats, delimitacions i usos que ens introdueixen en formes de vida passades i actuals. Els fets edificats, urbans o rurals, des de murs o ponts, fins a cases o edificis són el reflex material dels sistemes de vida i de la diversitat de solucions que es poden trobar en un territori. Per tant són produccions socials i culturals.

Quin és el valor d’aquests elements? Com els podem aprofitar?

Molts elements, construccions del passat, han perdut el seu sentit original: camins que no porten enlloc, camps de conreu urbanitzats, masies i terrenys adaptats a nous usos, fàbriques convertides en biblioteques….

És necessari, per tant, tornar a situar aquests elements per a que tinguin un sentit en el temps i l’espai. És necessari contextualitzar llur aparició i significat per a que formin part del nostre entorn i tinguin sentit i funcionalitat en el present.

Si s’identifiquen els recursos, es protegeixen y es reconeixen els seus valors el pas següent és establir la seva funció social, és a dir, promoure i fomentar els seus valors per a que aquests aportin beneficis socials, culturals, educatius i econòmics per a la comunitat que els sustenta. Això ho podem fer a través de la educació, per exemple, promovent el coneixement i la identificació dels ciutadans amb el seu territori. O bé a nivell econòmic, desenvolupant plans de dinamització turística que incideixin positivament en l’arribada de visitants. 

En definitiva, territori i recursos, analitzats i treballats en relació a la seva funció social, esdevindran una eina de desenvolupament local que aportarà beneficis a la comunitat que els sustenta i els promou.

Esperem que aquest post sigui del vostre interès,

Salutacions!

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Territori i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s