Turisme sostenible. Realitat o ficció?

Turisme i sostenibilitat són dos conceptes que sovint s’ha posat en dubte que realment fossin compatibles. Això es deu a la concepció tradicional del model de turisme fordista que porten una gran acumulació de persones i per tant, a un alt consum de recursos naturals per una banda, i de l’altra a una saturació de la capacitat de càrrega per part de la societat receptora.

Aquesta qüestió  s’afegeix a la confusió del concepte de turisme sostenible amb un tipus de producte turístic com seria l’ecoturisme (aquest últim sí seria un producte turístic i, pels principis que el regeixen, hauria d’estar inclòs dins del turisme sostenible). En canvi, el concepte de turisme sostenible té la voluntat d’esdevenir una forma de fer del sector turístic de forma més extensa.

Segons la definició de l’OMT, “el turisme sostenible és aplicable a totes les formes de turisme en qualsevol destinació, incloent el turisme de masses però també el turisme de petits nínxols de segments del mercat. Els principis de la sostenibilitat es fonamenten en l’equilibri entre els tres vèrtex de la sostenibilitat ambiental, socio-cultural i econòmic, per tal de poder garantir la seva sostenibilitat a llarg termini”.

És a dir, el turisme sostenible no és un producte turístic ni es limita a certs tipus de turisme, si no que es tracta d’una revisió de la planificació i la gestió de les destinacions turístiques i també les empreses privades que participin del sector cap al desenvolupament sostenible.

Per tant, això implica tot el sector turístic cap a uns principis de sostenibilitat que tindrien en compte: el respecte al medi ambient, ajudant a preservar el patrimoni natural i la diversitat biològica; el respecte l’autenticitat sociocultural de les comunitats amfitriones; i la garantia de la viabilitat econòmica a llarg termini de la destinació, reportant beneficis socioeconòmics equitativament distribuïts en la societat.

Aconseguir aquest turisme sostenible no és gens fàcil, cal un procés continu i requereix la participació de tots els agents implicats en l’activitat turística, cosa que involucra des de l’administració de les destinacions, fins els prestadors de serveis turístics, la comunitat receptora i els mateixos turistes. Cal, per començar, un fort lideratge polític per tal de garantir una àmplia participació i l’assoliment d’un consens entre tots els agents. Però a més a més, cal inicialment dur a terme una tasca pedagògica per arribar a conscienciar tota la societat de la necessitat d’iniciar aquest canvi cap a un nou model turístic per a garantir l’activitat del sector a llarg termini. Evidentment, els avenços cap aquesta conscienciació han estat molt grans en els últims anys, però hi ha sectors que semblen indiferents a aquesta necessitat de canvi.

Actualment, en els temps de crisi que estem vivint, aquest turisme sostenible no és una opció, sinó una necessitat urgent. Forma part del nou model de societat més responsable de les seves accions sobre el medi i la societat i amb una visió a més llarg termini, per tal de no esgotar tots els recursos i assegurar la continuïtat per a les generacions futures.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Turisme i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Turisme sostenible. Realitat o ficció?

 1. Toni Valls ha dit:

  M’ha encantat el teu Blog. Amb el teu permís en faig una referència al post al meu Blog i si penso que solament existeix futur amb sostenibilitat però al meu parer cal fer molt més que conscienciar, ja que la diferència entre la conservació molts cops no esta en mans de la població sinó a altres estrats…
  http://ecologiaycienciasindogmas.blogspot.com

  • Anna Abadia Martí ha dit:

   Hola, Toni!
   Gràcies pel comentari! Bé, el bloc no és només meu, Territori Obert som 4 persones, pots saber més de nosaltres a l’apartat de L’equip. Moltes gràcies, també, per fer referència del post al teu bloc.
   Jo també penso que amb la conscienciació no n’hi ha prou, però és el primer pas per a iniciar el canvi. Està clar que hi ha moltes coses que la “població” no té a les seves mans, sinó que molts cops està en les dels polítics, als que també cal conscienciar, molt més que a ningú. A això em referia, la conscienciació ha de ser a tota la societat, incloent-hi també els polítics que tenen les eines per a dur a terme la conservació i una gestió més sostenible. Però també cal que la “població” tingui clar que aquest és l’únic camí, per a poder reclamar-ho a la classe política i que aquesta es vegi obligada a seguir per aquí.
   Igualment, aquest post només col·loca les bases d’altres post futurs que aprofundiran més en sostenibilitat del turisme.
   Espero que les aportacions dels nostre bloc continuïn sent del teu interès en el futr.
   Salutacions!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s