Paisatges urbans

Podem parlar de paisatge urbà quan ens referim a l’entorn dels nostres pobles i ciutats. Si entenem que els elements que el defineixen, patrimoni immoble en la seva majoria, són elements de valor, entendrem que el nostre entorn urbà més immediat pot esdevenir un ric espai d’aprenentatge.

Però enfront d’aquesta possibilitat sovint ens podem plantejar una pregunta: volem entorns urbans fossilitzats que ens refereixin a un temps passat o podem aprendre dels canvis soferts en el paisatge urbà en les últimes dècades? Segurament podem pensar en molts espais, en els nostres entorns urbans més immediats, que presenten una fisonomia que recorda altres èpoques. De la mateixa manera podem pensar-ne d’altres que podrien difondre una imatge igual de suggerent però que en moments històrics més recents, unes altres prioritats urbanístiques, van dur a construir-hi edificis de nova planta. I ja podem augmentar més l’embolic si pensem en suposats paisatges urbans recreats recentment com decorats de cartró pedra.

I en aquests casos què hem de fer? actuar de nou contra les edificacions més recents? fossilitzar una imatge idílica de l’espai en un passat remot? explicar els canvis soferts? Certament podem utilitzar el paisatge urbà com un element més per al desenvolupament territorial, evitant caure en el parany de posar en relleu edificis concrets, com peces de museu i fent una reflexió més incisiva sobre la complexa evolució de les nostres ciutats trobant els referències a tot el conjunt; buscant el diàleg entre elements del passat i elements més moderns.

Així doncs, si bé és cert que els nostres entorns històrics, en gran part, han estat altament modificats, potser aquesta és la solució més que no pas buscar un passat antic en elements immobles descontextualitzats.

Paisajes urbanos – Post de Territori Obert

Anuncis

Quant a vangelisvillar

Llicenciat en biologia i actualment vinculant ciències naturals i patrimoni. Participo en projectes expositius, comunicació cultural i diverses accions relacionades amb la part pública de les institucions museistiques. Com a freelance coordino diversos projectes relacionats amb la posada en valor del patrimoni i en la creació de xarxes de professionals en l'àmbit cultural.
Aquesta entrada s'ha publicat en Paisatge, Patrimoni Cultural, Territori, Urbanisme i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s