Territori: Identitat i esperit cultural

Hola lectors i lectores,

Es pot traslladar el concepte identitat cultural al territori? Com? El territori no és tan sols un espai geogràfic, també és una construcció històrica i una pràctica cultural. Per tant és en el territori on es reflexa clarament la identitat cultural de la comunitat que el sustenta.

A més, avui en dia, no tan sols hem de valorar els testimonis immobles que configuren l’existència i el caràcter dels pobles entorn un patrimoni arquitectònic, arqueològic i històric. També és necessari valorar el patrimoni artístic com a capacitat creativa o el patrimoni etnològic com a reflex de les formes de vida. Però a més a més cal posar en valor el paisatge antropitzat com a diàleg entre l’home i el seu entorn, o el patrimoni geològic, conformador de les formes bàsiques del territori.

El territori és un espai viu, amb una història que no està fixada en el temps o l’espai, i que evoluciona de manera natural o bé a partir de les accions que s’hi desenvolupen. Per tant el territori és el reflex d’una època i un mirall dels valors de la societat que el gestiona.

Si tractem la identitat i l’esperit d’un territori podrem posar en valor la seva dimensió social, cultural i econòmica. Podrem per tant projectar accions de desenvolupament i millora per a les comunitats que sustenten el territori i els seus recursos.

Si descobrim la identitat i l’esperit del territori podrem aportar beneficis a les societats que se situen en el seu entorn:

  • A través de l’urbanisme, programant accions urbanístiques que permeten planejaments urbanístics amb criteris i coneixements sobre el territori i els seus recursos.
  • A través de l’educació i la cultural, promovent el coneixement i la identificació dels ciutadans amb el seu territori.
  • A nivell econòmic, desenvolupant plans de dinamització turística que incideixin positivament en l’arribada de visitants.

Però per aconseguir això és necessari fixar una mirada alternativa, responsable i coherent sobre el territori, els seus recursos i les seves necessitats. Cada lloc, cada territori és diferent, i això és una gran oportunitat, perquè permet establir mirades calidoscòpiques amb capacitat d’oferir solucions creatives i innovadores.

Esperem que aquest post sigui del vostre interès!

Salutacions.

Texto en Castellano: El territorio: identidad y Espíritu Cultural

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Cultura, Paisatge, Patrimoni Cultural, Territori, Urbanisme i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Territori: Identitat i esperit cultural

  1. Retroenllaç: Congrés sobre el futur del projectes patrimonials i museístics | Territori Obert

  2. Retroenllaç: Congrés sobre el futur del projectes patrimonials i museístics - Territori Obert

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s