Els espais agraris com a espais d’actuació

El nostre territori i el nostre paisatge estan fortament influenciats per l’acció que la ciutadania hi ha dut a terme al llarg de tota la història. L’activitat humana transforma el paisatge i li dóna un determinat caràcter i personalitat.

L’agricultura és una de les activitats humanes més antigues que duem a terme. El nostre entorn és ple d’espais modelats per mans humanes degut a la intervenció amb objectius agrícoles. En un moment com l’actual, en el qual l’agricultura està esdevenint un sector força oblidat què passa amb els espais on l’entorn ha estat modelat temporada rera temporada degut a aquesta activitat?

Els espais agraris periurbans són espais modelats per l’agricultura que, per la seva proximitat a una ciutat, perillen quant als seus usos. L’abandonament progresiu de l’activitat agrària i l’especulació amb el sòl, són dos dels perills a què es troben sotmesos aquests espais. Ara bé, és precisament el manteniment de l’activitat agrària el que, creiem, pot donar valor a un espai en vies de desaparició.

Al llarg i ample del nostre territori trobem diverses fórmules per fer front a aquesta problemàtica: el cas de Gallecs o del Parc Agrari del Baix Llobregat en són un exemple. El manteniment de l’agricultura com a activitat econòmica estructura un seguit d’activitats vinculades a aquesta que tenen per ojectiu la consolidació de l’activitat i la seva difusió.

D’altra banda volíem destacar un espai que, tot i trobant-se en cirumstàncies similars, no trobem cap acció clara envers la seva posada en valor. Efectivament, l’espai de Les Cinc Sènies, una zona agrària colindant amb la costa entre Mataró i Sant Andreu de Llavaneres, es conforma com un dels pocs espais agraris a primera línia de mar en tota la costa catalana. La seva protecció mitjançant diverses lleis el posicionen com un espai no urbanitzable i protegit. Una modesta quantitat de propietaris mantenen el cultiu de les seves terres però d’altres, els més propers a la ciutat, mantenen els terrenys en un malaurat estat de degradació. En els últims anys han aparegut diverses iniciatives entorn la recuperació i posada en valor d’aquest espai però malauradament totes elles han resultat infrutuoses. Segurament la manca de consens entre els agents implicats, la manca d’uns objectius establerts i la indefinició del consistori municipal al respecte han estat els principals causants del lent avançament de qualsevol proposta.

Versión en castellano: Los espacios agrarios como espacios de actuación

Anuncis

Quant a vangelisvillar

Llicenciat en biologia i actualment vinculant ciències naturals i patrimoni. Participo en projectes expositius, comunicació cultural i diverses accions relacionades amb la part pública de les institucions museistiques. Com a freelance coordino diversos projectes relacionats amb la posada en valor del patrimoni i en la creació de xarxes de professionals en l'àmbit cultural.
Aquesta entrada s'ha publicat en Paisatge, Territori i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Els espais agraris com a espais d’actuació

  1. Tens molta raó Vangelis, en aquest moments de crisi es a on mes em de mirar pels recursos que tenim i custodiar el territori. En època de fam, tenir al costa de casa zonas estrategicament vitals com els espais agraris ha afavorit la supervivencia dels pobles, no es un tema trivial, Un altre tema es intentar tenir una visió d’aquest espais com agroecosistemes i generar un acostament de la ciutadania, com poden ser xarxes de vianants o ciclovies, o lloguer de bicis amb cistelles per anar a comprar fruites i verdures a l’hort del pagés, generant un producte de proximitat. Encara estem lluny de poder organitzar-nos així, però continuarem insistint.

    • vangelisvillar ha dit:

      Efectivament, són espais que tenim al nostre entorn i als quals els podem aplicar les més variades estratègies per treure’n profit, no únicament agroeconòmic. També cultural, esportiu, lúdic, etcètera. Però molt sovint podem trobar projectes que no quallen ja sigui per la manca de comunicació o la disparitat d’interessos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s