Les polítiques i estratègies de paisatge

A la sessió del Take Away Landscapes (#TAL_Paisatge) del passat 8 de març  [Storify/resum de la sessió], en un moment de les ponències, es va comentar que parlar de polítiques de paisatge a l’Estat Espanyol, no era del tot correcte, ja que “de facto” no existien. No obstant, el que sí hi havia hagut, eren iniciatives, criteris, aproximacions parcials al que es podia denominar política paisatgística, però no de manera integrada o de caràcter universal. Podríem estar parlant, doncs, de manera més acurada, d’estratègies de paisatge: a partir de l’anàlisi del paisatge que tenim, ens preguntem per quin paisatge volem en un futur i d’aquí extraiem unes accions, un full de ruta per la millor gestió i la millor intervenció.

Per tal de donar visibilitat a aquestes estratègies de paisatge a Espanya, el RECEP-ENELC al primer número de la seva publicació digital “Working Landscapes”, la dedica a les iniciatives institucionals a diferents regions de l’Estat: Andalusia, Mallorca, Múrcia i Galícia. Al document es relata, de manera força acurada, quines han estat les diferents aproximacions a les estratègies de paisatge. Tot plegat amb la voluntat perquè aquest document pugui esdevenir inspirador a d’altres regions europees.

A mode d’afegitó, aprofito també per tornar a posar de relleu la tasca de l’Observatori de Paisatge de Catalunya que juntament amb les cartes i els catàlegs han anat analitzant i diagnosticant l’estat dels paisatges de les nostres contrades.

Són tot un conjunt de lleis, reglaments i normatives, que en diferents graus i escales, tracen un marc en el qual s’estableixen les bases de la intervenció i la gestió del territori tenint el compte el paisatge. Amb aquestes eines a la mà, hauríem de ser capaços de poder posar en dubte algunes iniciatives que darrerament, en nom del creixement econòmic, poden suposar una agressió al nostre territori i al nostre paisatge.

En aquest aspecte, permeteu-me retornar a la idea en què la societat civil té ara el dret de rebre i assimilar aquesta informació, aquestes eines i aquestes experiències i fer-les arribar als diferents actors del territori i la població. Com a intermediaris entre l’Acadèmia i la Societat Civil, crec que ens pot resultar totalment inspirador i com a complement a la publicació abans presentada: el Manifest de Canàries sobre el Projecte del Paisatge Europeu. Us animo a llegir aquests 12 punts amb calma, analitzar-los i focalitzar-los al vostre entorn, a la vostra comunitat i compartir les idees principals amb agents socials i polítics.

Cada vegada més, penso que és indispensable considerar el paisatge com un element clau a l’hora de dissenyar qualsevol estratègia de desenvolupament territorial, sigui de caire econòmic, social o cultural, si aquesta estratègia té en compte el paisatge, enriquirà les possibles intervencions i sobretot, tindrà en compte la vostra veu.

Versión en castellano: “Las políticas y estrategias del paisaje” en PDF

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Paisatge, Territori i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Les polítiques i estratègies de paisatge

  1. Pep Aurell ha dit:

    realment molt interessant. Propostes com aquestes són les que haurien de sortir a la llum ara que encara estem a temps de gestionar el paisatge, però el paisatge “natural” i l’urbà.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s