La Garriga, exemple de territori museïtzat

El municipi de la Garriga presenta un interessant conjunt d’accions destinades a l’activació del seu patrimoni. Aquestes, es poden trobar al llarg i ample del poble de manera que s’integra molt bé amb la vida diària de ciutadans i visitants.

És una activació certament costosa però, per contra, s’ha planificat àmpliament en el temps, considerant que el patrimoni és un valor a rescatar del qual podem treure un profit a nivell de coneixement, educació, identitat i turisme. Aquesta planificació, doncs, planteja una activació del patrimoni local d’una manera deslligada de canvis i decisions polítiques.

El discurs de les activacions patrimonials del municipi de La Garriga pivota entorn dos fets: l’establiment de cases d’estiueig a finals del segle XIX i el bombardeig patit a mans de l’aviació italiana els dies 28 i 29 de gener de 1939. Arran d’aquests fets podem trobar senyalètica identificativa dels llocs on van caure bombes, podem visitar un refugi antiaeri, podem fer una ullada a La Garriga del segle XIX mitjançant visors fotogràfics. Elements museogràfics plantejats per formar part del nostre entorn diari.

L’interès per la museïtzació del nostre entorn segurament el podríem trobar a mitjans de segle XX de la mà de George Henry Rivière, ideòleg de la Nova Museologia, una tendència museològica que posava l’ull de mira sobre tots aquells elements del nostre entorn que donaven sentit a un territori i que no es trobaven reclosos en museus. En aquest sentit també cal mencionar el concepte de musée éclaté estretament relacionat amb la Nova Museologia, que concebia el territori com un espai on recuperar i destacar aquells elements que donaven sentit a l’entorn i que conformaven el patrimoni i la identitat dels ciutadans de la zona.

Anuncis

Quant a vangelisvillar

Llicenciat en biologia i actualment vinculant ciències naturals i patrimoni. Participo en projectes expositius, comunicació cultural i diverses accions relacionades amb la part pública de les institucions museistiques. Com a freelance coordino diversos projectes relacionats amb la posada en valor del patrimoni i en la creació de xarxes de professionals en l'àmbit cultural.
Aquesta entrada s'ha publicat en Paisatge, Patrimoni Cultural, Territori, Turisme i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s