El paisatge i les seves mirades (III)

Permeteu-me encetar aquesta nova etapa a l’activitat del bloc de Territori Obert, tornant a aproximar-me al paisatge a través de les seves diferents mirades i en aquest cas, a partir de quatre diferents notícies recents i que ens exemplifiquen amb diverses escales, maneres d’afrontar la gestió o la intervenció en el paisatge:

Consulta ciutadana sobre el paisatge de Granollers (Vallès Oriental). El projecte del Pla de Paisatge de Granollers ha arribat al punt de participació ciutadana, en el qual se’ls pregunta amb una curiosa premisa: “Cada persona té el seu paisatge. A Granollers n’hi ha més de 60.000… Com vols el teu?” Moltes vegades hem repetit aquí la importància de la població local en les polítiques de territori, i hem de ser conscients que el paisatge resultant, aquell que veiem i valorem,  és producte d’una voluntat, i que aquesta voluntat ha de ser col·lectiva, consensuada i meditada. Per un escenari com el de Granollers, de paisatges complexos, aquells que trobem als marges, entre el paisatge urbà i el rural, d’aquell impactat per una infraestructura (fruit d’una voluntat, també), aquest Pla és tot un repte. Des d’aquí insto a tots els granollerins i granollerines a participar, dir la seva i dotar de validesa el Pla.

El dia 4 d’octubre, es procedirà a la signatura de la Carta del Paisatge del Priorat. La comarca del Priorat, coneguda per la seva excel·lència vitivinícola, no es pot dissociar del seu paisatge únic. La vinya, paisatge cultural per excel·lència, se suma al seu particular relleu, formes reconeixibles i molt profundament arrelades a la població que hi viu i hi treballa. La Carta, doncs, serveix per dotar de valor totes aquestes caracteístiques i exposa uns compromisos que els agents socials han de complir i tenir en compte en totes les seves actuacions. Sens dubte, quan veiem els crèdits i les persones que han fet possible La Carta, hom se n’adona de la importància d’anar tots a la una per un objectiu comú. Felicitem a tot l’equip que ha treballat i col·laborat en l’elaboració d’aquest document, que ajudarà a que el paisatge del Priorat sigui, encara més, valorat, apreciat i respectat.

Cantàbria anuncia que presentará la seva Llei de Paisatge. D’aquesta manera, la regió se suma a les altres de la Península que opten per fer constar a la seva legislació el paisatge, com a referència a l’hora de dissenyar polítiques territorials. Encara que es constata que encara queda un llarg camí per fer, la suma de Cantàbria, dóna una empemta més als valors del Conveni Europeu del Paisatge i les apreciacions posteriors. Possiblement, degut a l’excepcional orografia de la regió, ha fet que fossin els geomorfòlegs els principals impulsors de la proposta d’elaboració d’aquesta llei. La mirada envers al paisatge del geòleg, del geomorfòleg i del paleontòleg, és sens dubte imprescindible en aquells espais en els quals el paisatge ha estat i està exposat a uns processos erosius que l’han transformat i l’han modelat i que condicionen totes les accions humanes que hi poden concórrer.
Sense anar més lluny, és tal la importància del geomorfòleg com a gestor d’aquests espais, que fins i tot, altres països s’han fixat en la tasca immensa que fan els nostres companys geomorfòlegs a Menorca.

Per un conveni internacional del paisatge. L’IFLA, l’Associació Internacional d’Arquitectes Paisatgistes, està buscant suports per l’elaboració d’un Conveni Internacional del Paisatge. Reflex del Conveni Europeu del Paisatge, un acord Internacional, que sigui avalat per la UNESCO, per tal que els paisatges de tot el món siguin valorats i gestionats sota unes directrius comunes. És una tasca ben complicada, si ja a nivell Europeu no tothom està d’acord (no tots els països del Consell d’Europa han ratificat el Conveni signat a Florència l’any 2000), serà una lluita titànica aconseguir que un bon nombre de països d’Àsia, Amèrica, Àfrica i Oceania estiguin disposats a col·laborar en temes de paisatge d’una manera sincopada. És per això que l’IFLA ha engegat una campanya a Change.org per aconseguir el suport necessari per presentar-ho a instàncies superiors. Seguirem la pista de tot el procés…

Mirades des del món local, com a ciutadà corrent, com a agent social a la teva comarca, a la teva regió o fins i tot a nivell mundial, el paisatge com a patrimoni i com a oportunitat està a l’ordre del dia. No obstant, hi ha una feina gran a fer cada dia, sensibilitzar, fer entendre i fer valorar els nostres paisatges, els seus processos i les seves oportunitats, teniu algunes idees de com fer-ho? Ho voleu compartir amb tots nosaltres?

Artículo en Castellano: “El paisaje y sus miradas (III)” en PDF

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Paisatge, Territori i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s